Flera urspårade malmvagnar på samma plats som den stora urspårningen vid Vassijaure station 17 december. Foto: LKAB

Malmtåg spårade ur igen på Malmbanan vid Vassijaure

Uppdaterad
Publicerad

Vid åttatiden på lördag kväll skedde ännu en urspårning längs Malmbanan – denna gång med ett tomt godståg.

Flera malmvagnar har spårat ut, men inga personer har skadats enligt LKAB:s pressmeddelande om händelsen.

Olyckan skedde på samma plats som den stora urspårningen vid Vassijaure station 17 december, som orsakade det långa tågstoppet. Trafiken har bara varit igång några dagar, då med lägre hastighet och lägre maxlast.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Nu väntar LKAB på klartecken från Trafikverket för att påbörja röjning och bärgning. Det är dock hårt väder i området på lördagskvällen.

– Jag vet att det ska vara ett möte med järnvägsföretagen och LKAB. Vi får se i morgon (söndag) förmiddag vad man har kommit fram till, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, till TT.

Inte bara LKAB har påverkats av det långa trafikstoppet, även Svenska turistföreningen förlorar miljoner när persontågen inte går som de ska – hör STF i videon:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är inte helt nöjda” – hör konsekvenserna för turistnäringen när det är stopp i tågtrafiken. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet