Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På bilden syns ett av de vapen som mannen hade i sina ägor när polisen gjorde husrannsakan. Foto: Polisen

Man sköt genom villafönster – med antikt vapen

Publicerad

En man i 50-årsåldern misstänks ha avlossat ett skott med ett skjutvapen rakt in i ett villafönster i Luleå. Nu åtalas han för tre brott, däribland grovt olaga hot, i ett omfattande mål med sju målsägande.

Det var den 11 juli som mannen misstänks ha avfyrat skottet som trängde igenom ett vardagsrumsfönster i ett villaområde i Luleå. I huset befann sig en kvinna, en man och ett barn.

Kulhålet på villafönstret i Luleå. Foto: Polisen

Hotbilden ska dock ha varit riktad mot en person som tidigare bott i fastigheten. En person som jobbar inom rättsväsendet och tidigare varit kopplad till ett fall där den misstänkte gärningsmannen dömdes för misshandel.

Sköt mot bilar – skjutvapnet antikt

Efter skottet i villan ska mannen ha tagit sig till en närliggande rondell. Där ska han ha riktat skjutvapnet och avfyrat ytterligare ett skott mot två bilar. I fordonen färdades sammanlagt tre personer.

Gällande skjutvapnet rör det sig om ett gammalt sådant. En pistol som inte är licenspliktig då den är tillverkad före 1890.

Avlyssnade tingsrättsledamöter

Utöver de grova olaga hoten misstänks mannen, olovligen och med teknisk utrustning, ha avlyssnat tingsrättsledamöter under 2018. Han ska i hemlighet ha upptagit ljud från enskilda samtal och överläggningar i ett mål där han själv var tilltalad.

Den tredje åtalspunkten gäller brott mot vapenlagen. I samband med de olika hoten gjorde polisen en husrannsakan i mannens bostad där fem askar ammunition hittades. Kulorna kräver licens, något som mannen saknar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer