Man från Norrbotten döms för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

En man från Norrbotten döms för hets mot folkgrupp efter att ha spridit inlägg som uttrycker hot och missaktning mot folkgrupper på en hemsida.

Mannen ska ha spridit meddelanden och lagt ut bilder på Adolf Hitler samt andra bilder med budskap såsom ”krossa homolobbyn”, ”stoppa invasionen” och ”mångkultur är skadligt för dina barn och barnbarn”. Detta ska ha inträffat vid två tillfällen under 2017.

”Ett falskt konto”

Mannen förnekar brott och säger att han inte har något konto på den aktuella hemsidan. Han berättade i förhör att han vet att det är någon som skapat ett falskt konto i hans namn. Enligt honom figurerar falska namn på medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Tingsrätten anser att han är skyldig och ska dömas för hets mot folkgrupp. Påföljden blir 60 dagsböter á 50 kronor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.