Knarkaffär slutade med knivrån – man döms till fängelse

Publicerad

En narkotikaaffär i Luleå i november slutade med att en person knivrånades och skadades. Nu döms en man i 20-årsåldern till två års fängelse.

Två män hade gjort upp om en narkotikaaffär på förhand. De möttes upp i ett parkeringshus i Luleå i november för att slutföra affären.

På plats dök en maskerad ytterligare person upp.

Mannen som skulle sälja narkotikan drog sedan fram ett knivliknande föremål, höll den mot halsen på köparen och krävde att få de 9 000 kronorna som var priset för narkotikan. Den maskerade personen hjälpte sedan mannen att brotta ner köparen.

Sårskador på händerna

Köparen fick sårskador på händerna efter att ha försökt värja sig från angreppet.

Den åtalade mannen förnekar brott och menar att han haft med sig en vässad skruvmejsel i självförsvar eftersom ”han vet att knarkaffärer kan gå illa”.

Han ska sedan trott att köparen haft en pistol, och säger sig inte veta vem den maskerade personen är.

Två års fängelse

Som bevisning finns bland annat övervakningsbilder från parkeringshuset som visar att mannen och den maskerade personen utfört handlingen och lämnat platsen tillsammans.

Luleå tingsrätten dömer nu mannen till två års fängelse för rån, brott mot vapenlagen, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och tre fall av narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.