Mannen i 80-årsåldern hällde brännbar vätska och tände på runt soffan där kvinnan låg. Kvinnan fick svåra skador och avled senare. Foto: Polisens förundersökning

Man i 80-årsåldern åtalas för mord i by utanför Gällivare – tände eld på sambo

Uppdaterad
Publicerad

En man i 80-årsåldern åtalas för mord på sin sambo i en by utanför Gällivare. Mannen ska ha hällt brännbar vätska på kvinnan och tänt på. Kvinnan överlevde en månad med svåra skador innan hon dog.

Händelsen inträffade den 10 januari i år. Enligt åtalet har den 80-årige mannen hällt brännbar vätska på, eller i närheten av, kvinnan och sedan antänt vätskan. Kvinnan fick omfattande brännskador på stora delar av kroppen och andningssvårigheter.

Avled på sjukhus

Kvinnan avled den 19 februari på ett sjukhus i Uppsala på grund av allmän organsvikt som följd av brännskadorna.

Åklagaren anser att gärningen varit särskilt hänsynslös då den riktat sig mot en närståendeäldre kvinna i den gemensamma bostaden.

Mannen åtalas för både mord och mordbrand. Åklagaren vill att mannen, som inte är svensk medborgare, utvisas om han anses skyldig.

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera på Lokalbrevet Norrbotten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.