Foto: SVT

Oenighet om villkor för husflytt

Uppdaterad
Publicerad

Malmbergsborna som tvingas flytta på grund av gruvbrytningen blir olika behandlade beroende på vilket område de flyttar till. Något som upprör de boende.

Det har uppstått en konflikt i Gällivare kommun bland de som tvingas flytta till Repisvaara på grund av LKAB:s gruvverksamhet i Malmberget.

Konflikten handlar om att människorna som flyttar inte får kommunal service och huvudmanskap i det nya området Repisvaara. De blir i stället hänvisade till den befintliga stugföreningens samfällighet för till exempel driften av vatten och avlopp, vägunderhåll och snöröjning. Och det innebär fördyringar och framtida kostnader.

”Särbehandling av folk”

– Vansinnigt,  det är helt fel, det är att särbehandla folk. Varför ska vi betala mer för att vi blir tvingade att flytta och betala mer för saker som vi har i dag i Malmberget, säger Timo Pasainen, blivande Repisvaarabo.

Timo Pasainen. Foto: SVT

Kommunen menar att LKAB har huvudmannaskapet och ansvaret som exploatör. LKAB menar att de är överens med stugföreningen och att frågan ska lösas mellan stugföreningen och kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.