– Det finns indikationer på att många som sedan tidigare har lidit av psykisk ohälsa har mått ännu sämre under coronapandemin, säger Sara Fritzell, utredare på Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT

Folkhälsomyndigheten: ”Vi ser en kraftig ökning av samtal till Äldrelinjen”

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan har ökat bland vissa grupper i samhället till följd av coronapandemin.

 – Vi ser en kraftig ökning av samtal till Äldrelinjen, säger Sara Fritzell, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Runt 40 procent av kvinnorna och närmare 30 procent av männen i åldrarna 65 år och uppåt uppger att de har besvär av ångest och oro, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten.

– Det finns indikationer på att många som sedan tidigare har lidit av psykisk ohälsa har mått ännu sämre under coronapandemin. Det är framförallt de som har varit ensamma och de med funktionsnedsättning som inte kunnat komma ut och röra på sig som mått dåligt, säger Sara Fritzell, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Coronaviruset i Norrbotten

Utredaren: Äldre får inte hjälp i tid

Under coronapandemin är det fler äldre än vanligt som har ringt Äldrelinjen. Äldrelinjen riktar sig till personer som mår psykiskt dåligt eller längtar efter någon att prata med. 

Enligt Sara Fritzell är det många äldre som inte får hjälp i tid och därför har Folkhälsomyndigheten tagit fram ett nytt kunskapsstöd för att stärka välbefinnandet bland äldre och förebygga psykiska besvär.

– Vi behöver bli bättre, både som individer och som samhälle, på att kunna förebygga och upptäcka psykisk ohälsa. Personer som behöver hjälp måste få information om vart de kan vända sig och även få rätt behandling. De här faktorerna vill vi belysa genom kunskapsstödet, säger Sara Fritzell.

I klippet berättar Sara Fritzell, utredare på Folkhälsomyndigheten, om psykisk ohälsa bland äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet