Vad beror det ökade antalet ansökningarna på? Cecilia Munter-Brandén, rektor vid Luleå lovskola, har några teorier – hör henne berätta i videon. Foto: Mattias Larsson/SVT

Högstadieelever i Luleå i stort behov av sommarskola i år

Publicerad

Antalet högstadieelever som ansökte om att få läsa upp sina betyg under sommaren ökade ordentligt i år. Lovskolan i Luleå kommun fick 60 procent fler ansökningar inför årets sommarlov jämfört med tidigare.

Vad den stora ökningen beror vågar inte Cecilia Munter-Brundén, rektor på lovskolan i Luleå, slå fast. Hon tror dock att det kan ha att göra med coronapandemin.

– Jag har spekulerat i om corona har haft någon påverkan, men det kan vi ju inte veta.

Elever riskerar att missa behörighet

Lovskolan, som även kallas sommarskola, pågår under två veckor och anordnas enligt skollagen för elever som efter årskurs 8 riskerar att missa behörighet till ett nationellt yrkesprogram i gymnasieskolan och för elever som efter sista terminen i grundskolan inte blivit behöriga till ett.

Råneå har skapat möjligheter

Totalt har man i år fått runt 60 ansökningar. Ungefär hälften av dem kommer från elever i Råneå. För andra året i rad har dessa elever haft möjlighet att genomföra sina studier i lovskolan i just Råneå. Gunilla Moberg, rektor för årskurs 7 till 9 på Råneskolan, tror att detta har bidragit till intresset.

– Tidigare har man kanske inte orkat ta sig in till Luleå.

”Inte påverkat kvalitén på undervisningen”

Hon tror även att en annan aspekt bakom ökningen beror på att sommarskolan i Råneå i år, till skillnad från förra året, kunnat ta emot elever från årskurs 7 och 8.

– Det har inte påverkat kvaliteten på undervisningen att betydligt fler har tagit hjälp av lovskolan, säger Cecilia Munter-Brandén.

Enligt henne har man haft tillräckligt med lärare, samt fått fina resultat då ungefär två av tre niondeklassare som valde att göra en prövning för att kvalificera sig för ett nationellt yrkesprogram i gymnasieskolan klarade testet.

I klippet hör du Cecilia Munter-Brandén berätta om årets sommarskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.