Många jurister vill till Luleå

Uppdaterad
Publicerad

När Migrationsdomstolen öppnar i Luleå kommer man att behöva mellan 30-35 jurister. Samtidigt söker också Migrationsverket juristkunniga som ska föra myndighetens talan i Migrationsdomstolen.

På Rättscentrum i Luleå byggs nya lokaler för Migrationsdomstolen som ska döma i asylärenden. Man ska rekrytera mellan 30 och 35 jurister. Och man har fått många sökanden.

– Till dom tjänster vi haft ute var det över 500 sökande, varav nästan 200 jurister. Jag tror att det kommer vara en god juristarbetsmarknad i Norrbotten, säger lagman Victoria Bäckström.

Samtidigt rekryterar också Migrationsverket i Boden jurister. Myndigheten startar en processenhet som ska föra verkets talan i asylärenden som avgörs i just Migrationsdomstolen. Till det behöver man omkring tolv erfarna jurister.

-Givetvis är det många jobb ute nu men jag tror det är positivt för hela orten, säger Greger Malmström som är rekryteringsansvarig på Migrationsverket i Boden.

Men märker du av konkurrensen?

-Inte i dagsläget har vi märkt något. Vi fick in oerhört kompetent folk när vi gick ut den här gången Och jag är övertygad om att när vi går ut nästa gång att vi kommer att få den personal vi söker, menar Greger Malmström.

Och lagman Victoria Bäckström menar att det tack vare Migrationsverket i Boden finns en god migrationskompetens vilket man är tacksamma över.

Men får ni den juristkunskap ni behöver?

-Jag det tror jag absolut att vi kommer att få. Vi är inte färdiga men det ser jättebra ut, säger Vicktoria Bäckström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer