Många kör med olaglig bilbelysning

Publicerad

Nu när det är mörka dagar, kanske också med dimma eller snö, kan det vara frestande som bilförare att slå på både halvljus och dimljus fram. Men det kan blända och ge böter.

Det räcker med att se sig om i trafiken i denna tid för att konstatera att många bilförare antingen inte vet vad som gäller, eller struntar i det. I skumrasket är det väl bra med lite extraljus, kanske?

-Sikten närmast bilen blir lite bättre men på den mötande trafikens bekostnad, säger Bo Göingberg, utredare på Transportstyrelsen.

Fördelen ur säkerhetssynpunkt är också liten med dubbla ljus och anses inte uppväga besvären för mötande förare.

Göingberg tror att en del förare tycker att bilen ser snyggare ut med dubbla ljus.

-Den typen av förare kanske inte reflekterar över att andra förare kan påverkas negativt.

Säkert är det också av okunskap som det sker, säkert glömmer också en del att slå av och på sitt dimljus.

Helst skulle förstås varje förare vilja köra med helljus utan att någon blev bländad för det. Göingberg avslutar med en framtidsvision:

-Det blir en stor framgång den dag som tekniken tillåter att vi möter varandra med full ljusstyrka, kanske genom polariserade vindrutor. Sådana experiment pågår.

Till dess riskerar den som kör med halv- och dimljus 500 kronor i böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.