2100 norrbottningar i fallolyckor varje år Foto: SVT

Många norrbottningar i fallolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Fallolyckor särskilt inomhus är den typ av olyckor som orsakar flest akutbesök, sjukhusinläggningar samt dödsfall i Sverige. I Norrbotten handlar det om cirka 2100 fallolyckor per år.

Imorgon är det Internationella äldredagen och under veckan pågår en kampanj anordnad av Socialstyrelsen för att förhindra fallskador.

Under 2006 – 2016 dog 372 norrbottningar i fallolyckor, de flesta över 65 år. Region Norrbotten anser därför att det är viktigt att identifiera fallrisker och förebygga fall, även när patienten vårdas på sjukhus.

– I Sverige dör drygt 1000 personer varje år till följd av fallolyckor. Cirka 70 000 skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus, närmare 2 100 av dem finns i Norrbotten. Förutom det mänskliga lidandet kostar det även samhället mycket pengar, cirka 11 miljarder varje år för kommuner, regioner och landsting. Då är inte kostnaderna för primärvården inräknade, säger Glenn Berggård, teknologie doktor i halkskydd och regionråd (V) i Norrbotten.

Många fall i slutenvården

Region Norrbottens verksamhetsstatistik visar att 55 procent av alla inskrivna patienter i slutenvården, 70 år och äldre, löper risk att falla och det motsvarar 4821 patienter. På grund av det görs nu olika insatser för att minska risken.

– Vi pratar med och informerar patienten och närstående om hur man kan förebygga fall, bland annat genom att äta rätt och träna upp balansen. Vissa läkemedel kan dessutom påverka balansen och det är viktigt att uppmuntra äldre att fråga sin läkare om effekter av dem, och om doseringen kan ändras för att minska risken för fall. Apoteken kan också informera om hur läkemedel fungerar, säger Birgitta Boqvist, verksamhetsstrateg patientsäkerhet vid Region Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.