Skotern på bilden har ingenting med artikeln att göra Foto: SVT

Skotern – hett byte i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under december 2017 och januari 2018 har det förekommit många skoterstölder i länet. Flest har skett i Bodens kommun

Under december 2017 och januari 2018 har totalt 21 snöskotrar stulits i Norrbotten. Gällivare hade 3 stycken skoterstölder, Piteå 1, Luleå 2, Kalix 2, Vuollerim 4, Älvsbyn 2 och Boden 6 skoterstölder.

–Vi är ju ett län där skotern är ett naturligt inslag på vintern och tillsammans med Dalarna är vi också det län där det stjäls mest skotrar i landet, säger Mats Lundén, brottssamordnare på polisen i Norrbotten.

Slaktas

Han berättar att om man tittar bakåt på statistiken från hösten 2017 så har det anmälts 50 skoterstölder i länet sedan september. Och han menar att det är ett särskilt svårt brott att lösa.

–Vår bedömning är att merparten av de skotrar som stjäls slaktas och sedan säljs delarna separat. Registreringnummer och chassinummer försvinner. Det är till exempel ganska omöjligt att identifiera en skotermatta, säger Mats Lundén.

–Idag körs skotrarna också på ett annat sätt än för 10 år sedan. Förut handlade det kanske mest om en tur på isen eller till stugan men nu kör man ju off pist, free ride... Det är klart att det finns en marknad för reservdelar, säger Mats Lundén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.