Rickard Åkerstrand, Teknologkåren vid Luleå Tekniska Universitet. Foto: SVT

Många studenter saknar bostad inför hösten

Publicerad

Hösten är på gång och det betyder att Luleå som vanligt snart fylls av nya studenter. Men många av dom har ingenstans att bo, också det precis som vanligt.

Än så länge är det få som rör sig i studentkvarteren i Luleå men snart blir det ändring på det. Under den närmaste veckan kommer 2 000 nya studenter och många av dom har fortfarande ingen bostad.

– Det är i stort sett omöjligt att direkt få ett förstahandskontrakt på studentbostäder. säger Rickard Åkerstrand på Teknologkåren vid Luleå Tekniska Universitet. Dom får rikta in sig på att hyra i andrahand eller vara inneboende. Första tiden får nog många dessvärre sova på en soffa eller en matta.

Problemet kvarstår

Det byggs visserligen många nya studentbostäder men antalet studenter ökar också så problemet består.

– Visst byggs det men alldeles för lite, säger Rickard Åkerstrand. Luleå skulle vara betydligt populärare som studieort om det fanns fler bostäder. Många studenter kommer från södra halvan av Sverige och för dom är det inte så attraktivt att stanna här när det är så svårt med boende.

Vill se åtgärder

Rickard Åkerstrand uppger också att nästan varannan ny student avbryter sina studier under första året, bland annat på grund av bostadssituationen. Han tycker att politikerna gör alldeles för lite.

– Mig veterligt gör dom ingenting alls. Om dom gör något så märks det i varje fall inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.