Elisabeth Nordström ordf företagarna Älvsbyn samt Eva Lindbäck delägare i butik Foto: SVT

Många tomma affärslokaler i Älvsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensen från näthandeln tros vara en förklaring till att handlare tvingas slå igen.

Eva Lindbäck är delägare till en sportaffär i Älvsbyn som startades av familjen redan 1984, hon har fått vara med om hur flera affärer stängt i centrum de senaste åren:

Konkurrens från näthandeln

– Det är ju tråkigt att båda blomaffärerna tvingats slå igen, inte heller någon skoaffär eller bokhandel har vi kvar, konstaterar Eva Lindbäck, som tror att en ökad näthandeln är en av orsakerna:

– Våran och många andra butiker drabbas av den konkurrensen.

Inget unikt för Älvsbyn

Att fysiska butiker har svårt att få ekonomin att gå ihop är inget unikt för Älvsbyn, det är ett fenomen man ser över hela landet. Företagarföreningen gör vad de kan för att stötta handlarna:

– Ju mer som försvinner desto mer mindre människor blir det i rörelse i centrum. Man kanske inte alltid ska fokusera på att det måste vara butiker. Det kan handla om andra verksamheter för att få en levande miljö, säger Elisabeth Nordström som är ordförande för Företagarna i Älvsbyn.

Hoppas på trendbrott

Alla tomma lokaler kan inte heller skyllas på en ökande E-handel. En av dom större livsmedelsbutikerna lämnade en stor lokal när dom utökade och byggde nytt, och från kommunens sida hoppas man på att ortsborna ska se fördelarna med en lokal handlare:

– Det är ju inte roligt med tomma butikslokaler, men jag hoppas på en ny trend att man vill handla nära igen. Att man värderar service på ett annat sätt, säger Älvsbyns näringslivschef Bengt Strandberg, som menar att man många gånger inte får det på samma sätt när man handlar via nätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer