Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Katrin Grönlund, Fonus i Luleå, vilken typ av hemligheter som människor vill avslöja efter sin död. Foto: Ulrika Wänkkö, SVT/Gorm Kallestad, NTB

Norrbottningarnas sista önskan: Avslöja min hemlighet när jag dör

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals norrbottningar har en hemlighet som de vill att deras anhöriga ska få veta – men först efter att de själva gått bort. Det visar en ny undersökning från Novus.

Novus-undersökningen har utförts på uppdrag av Fonus och enligt mätverktyget vill nära 4 000 norrbottningar att deras hemlighet ska avslöjas efter deras egen bortgång. Dessutom vill var tionde ge besked om sin bortgång till någon som är okänd för deras nära och kära.

– Vi människor är med om saker i livet och allt kanske vi inte talar om. Det kan gälla både svåra och tunga saker och sådant som är glatt och roligt, säger Annica Kauppi, kundområdeschef på Fonus i Luleå.

Specialarkiv för önskningar och hemligheter

Många begravningsbyråer erbjuder människor en form av arkivtjänst där man kan lämna upplysningar till dem som finns kvar när man själv har gått bort. Det kan gälla såväl praktiska arrangemang kring begravningen, som andra upplysningar som man vill dela med sig av till sina efterlevande.

I klippet hör du vilken typ av hemligheter som människor ibland väljer att avslöja efter sin död.

Så gick undersökningen till

  • Undersökningen har genomförts av Novus, på uppdrag av Fonus, genom webbintervjuer i en slumpmässigt rekryterad och representativ panel.
  • Syftet var att undersöka svenskarnas tankar om döden.
  • Totalt gjordes 4 772 intervjuer, varav 216 i Norrbotten.
  • I Norrbotten svarade två procent av de tillfrågade att de har en hemlighet som de vill ska avslöjas först efter deras död, vilket motsvarar ungefär 4 000 norrbottningar utslaget på populationen.

Källa: Fonus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.