Idag tar var och en med sig tjänstepensionen vid en skilsmässa.
-Tjänstepensionen betraktas som enskild egendom och ingår därför inte i en bodelning, trots att den kan vara en stor tillgång. Vid en skilsmässa kan detta komma som en obehaglig överraskning för många, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom, AMF.
Undersökningen visar att det är betydligt fler kvinnor än män som tycker att tjänstepensionen bör delas vid en skilsmässa. Deltidsarbete är vanligare bland kvinnor och kvinnor har också generellt något lägre lön än män, något som påverkar tjänstepensionen negativt.
– Den som bildar familj bör tidigt diskutera fördelning av föräldraledighet, vård av barn och eventuellt deltidsarbete eftersom dessa beslut påverkar pensionen. Genom åren har jag träffat många som inte tänkt på detta och för dem skulle det vara positivt att kunna dela pensionen vid skilsmässa. Det skulle bidra till att skapa mer jämställda pensioner, säger Carina Blomberg.
Så många som två tredjedelar av de tillfrågade vet inte vad som händer med pensionen vid en skilsmässa och de som lever i samboförhållanden har sämre kunskap än de som är gifta.
Bakom undersökningen står Novus på uppdrag av AMF.