• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evelyn Lindgren, en av arrangörerna, berättar om tanken med klädbytardagen. Foto: SVT

Många ville byta kläder istället för att köpa nytt i Luleå

Publicerad

Flera hundra personer slöt upp när Lumire och second hand-butiken Samlat tillsammans med Naturskyddsföreningen bjöd in till en klädbytardag i Luleå under lördagen.

När dörrarna öppnades till den stora klädbytardagen vid tiotiden hade fullt med folk samlats, både för att lämna in och byta kläder med varandra.

Man fick lämna in så många plagg man ville så länge de var hela och rena, och passande för vår- och sommarväder. Efter att man lämnat in kläderna fick man en inträdesbiljett till själva bytestiden som var mellan klockan 12:00 och 15:00.

– Vi vill låta folk byta till sig kläder för att testa på ett annat sätt att få sina kläder än att köpa, säger Evelyn Lindgren, en av arrangörerna.

Plagg som samlar damm

Man fick max välja tio plagg. Kläder som var kvar vid dagens slut kommer att skänkas till second hand-butiken. Besökare som SVT Nyheter Norbotten pratade med har många plagg som ligger hemma och samlar damm.

– Vi vill helt enkelt visa folk att man kan bli cirkulent istället för konsument, säger Evelyn Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.