Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ditt bostadsområde finns det 40-50 arter av ätbara växter, menar Marie Karlsson. I videon ovan guidar hon runt oss i Näsbyn i Kalix och visar upp växter som går att äta. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Så enkelt hittar du ätbara växter i din stadsmiljö: ”Bara gå ut genom dörren”

Publicerad

I ditt bostadsområde finns förmodligen 40-50 ätbara växter. Kalixbon Marie Karlsson, som håller guidade turer i bland annat Luleå, går ut igenom dörren och plockar ihop en sallad på bara några minuter. Enligt henne har intresset för ätbara växter i stadsmiljö ökat.

SVT Nyheter Norrbotten mötte upp Marie Karlsson i bostadsområdet Näsbyn i Kalix. Vår reporter hade inte ens hunnit börja filma innan hon plockat en hel bukett med ätbara växter.

– Det är bara att gå ut genom dörren, finns det något grönt finns det något att äta, säger Marie Karlsson.

Växande intresse

Hon har sedan några år tillbaka hållit i kurser om ätbara växter i stadsmiljö. Hon berättar att det ofta är fullbokat och att intresset växer för varje år.

– Många funderar på miljö och klimat och att man behöver vara mer självförsörjande.

Även om det finns massor av växter att äta poängterar Marie Karlsson att det är viktigt att ha koll innan du plockar något.

Följ med guiden Marie i videon ovan som visar upp ätbara växter!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.