Bo Johansson, tidigare företrädare för fiansbolaget Obol Investment Foto: SVT/Arkiv

Mannen bakom skandalbolaget Obol tillbaka i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare finansmannen och personen det skandalomsusade finansbolaget Obol Investment Bo Johansson är tillbaka i Sverige. Han heter numera Calvanelli i efternamn och bor i Östergötland, uppger Norrbottens Kuriren.

Obol var finansföretaget som skulle ge ekonomisk hjälp till bland annat elitidrottslag i Norrbotten. Luleå Hockey och Plannja Basket skrev kontrakt med företaget. Syftet var att Obol skulle komma i kontakt med föreningarnas nätverk i syfte att dra till sig investerare.

I gengäld skulle klubbarna få sponsorpengar av Obol.

Försvann

Men efter ett avslöjande om misstänkta oegentligheter som Norrbottens Kuriren och Sveriges Radio gjorde i december 2006 gick Bo Johansson som är född i Malmberget och hans affärkompanjon Jan Saradlic från Örebro under jorden. En polisutredning startade mot männen som senare lades ned.

Skyller på andra

Idag bor Bo Johansson sedan i maj i år i Östergötland med efternamnet Calvanelli. Han uppger att han bott i Italien och i Tyskland efter att han försvann från Sverige i slutet av 2006.

I ett mail till NSD, som han även vidarebefodrar till SVT Nyheter Norrbotten, skriver han att pengarna från Obol skulle tillbaka till kunderna och att en släkting till en av styrelseledamöterna fick uppdraget att återföra medlen.

– Men personen tycket det var bättre att skicka pengarna till sina släktingar i Kroatien, skriver Calvanelli/Johansson i sitt mail.

Informerat polisen

Enligt Calvanelli har han lämnat information till polisen om släktingen och att han också lämnat bandinspelningar där personen ifråga erkänner att han tagit allt kapital.

Förlorade miljontals kronor

I konkursen efter Obol Investment konstaterade konkursförvaltaren att det investerats över 100 miljoner kronor i fonden och sannolikt mycket mer men att all bokföring saknades.

När konkursen var klar i maj 2014 kunde man konstatera att Luleå Hockey förlorat drygt 5 miljoner kronor och Längmanska företagarfonden, som sorterar under länsstyrelsen i Norrbotten, gick miste om 9.2 miljoner kronor.

Planerar teaterpjäs

Själv säger huvudmannen i härvan att han bara kommunicerar skriftligt efter råd från en medieforskare som han samarbetar med just nu. Forskaren intresserar sig för medias roll i fallet Obol.

Själv planerar Bo Calvanelli att sätta upp en teaterpjäs som han skrivit tillsammans med en flykting. Han uppger att han arbetar som lärare för flyktingar. Ibland saknar Malmbergsfödde Calvanelli Norrbotten.

– Jag kan sakna en svinkall vinterdag med mycket snö men inte jantelagsmentaliteten som finns där uppe.

SVT Nyheter Norrbotten har talat med Bo Calvanelli och bett om en bandad intervju men han har tills vidare avböjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.