Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Sara Avander på länsstyrelsen i Norrbotten om mäns ökade efterfrågan på sex. Foto: Anders Hjertström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mäns efterfrågan på sexuella tjänster ökar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

En ny kartläggning av prostitutionens omfattning visar att annonsering av sexuella tjänster är ett utbrett problem i Norrbotten och Västerbotten.

– Det är verkligen en signal på att vi behöver intensifiera arbetet, säger Sara Avander på länsstyrelsen i Norrbotten.

Rapporten visar även att en klar majoritet av de som annonserar är av svenskt ursprung, vilket skiljer sig från länsstyrelsernas tidigare kartläggningar då utländsk härkomst varit dominant.

Resultaten visar att det är ungefär tio gånger fler annonser som efterfrågar sexuella tjänster än annonser som erbjuder sex mot ersättning.

”Vi behöver intensifiera arbetet”

Länsstyrelsen konstaterar med andra ord att det är många män som är beredda att begå en brottslig handling.

– Att det är så många män som efterfrågar sexuella tjänster är verkligen en signal på att vi behöver intensifiera arbetet inom detta område. Inte minst när det gäller norm– och attitydförändrande arbete, säger Sara Avander, utvecklingsledare i arbetet mot mäns våld mot kvinnor,länsstyrelsen i Norrbottens län.

Ser ett mönster i pandemin

I Norrbotten kartlades annonser i samtliga 14 kommuner. Länsstyrelsen kan inte slå fast att pandemin har påverkat – men ser ett mönster.

I och med pandemin har färre utländska kvinnor kommit till Sverige vilket har medfört, enligt länsstyrelsen, att svenska kvinnor fått fler kunder. Länsstyrelsen uppger också att det kan finnas en rädsla bland sexköpare att smittas av covid-19, något som gjort att de väljer bort utländska kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer