Maria får tidsbegränsat uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Maria Gevokiyan och hennes biologiska föräldrar får uppehållstillstånd under ett år.

Treåriga Maria Gevokiyan har bott hos familjen Marklund i Blåsmark utanför Piteå i hela sitt liv. Fram tills nu har det varit oklart om hon eller någon annan i hennes familj får stanna. Men för några dagar sedan fick familjen Marklund ett brev från Migrationsverket. I brevet stod det att Maria Gevokiyan och hennes biologiska familj nu får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i ett år.

Mycket funderingar

Orsaken, enligt brevet, är att familjen ska hinna knyta an till varandra. Detta tolkar Lisa Marklund, fostermamma till Maria, som ett tydligt tecken på att familjen kommer att utvisas till Armenien när uppehållstillståndet går ut.

Utvisningen av Maria i Piteå

– Vi har grubblat så mycket över det här. Jag vet inte om detta är någon lättnad. Det känns som att Migrationsverket fortfarande vill skicka ut familjen. Att de bara vill att de ska lära känna varandra, bli en hel familj och sedan skickas ut ur landet, säger Lisa Marklund.

Träffar familjen

Maria Gevokiyan träffar i dag sin biologiska familj varje vecka.

– Vad tror du kommer att hända framöver med Maria?

– Jag har ingen aning. Det beror helt på de framtida planeringarna som socialtjänsten sköter, säger Lisa Marklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Maria i Piteå

Mer i ämnet