Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar juristen Lars Olofsson varför Facebooks grundare, Mark Zuckerberg, stäms vid Luleå tingsrätt. Foto: Filip Hannu, SVT/Mark Lennihan, AP

Mark Zuckerberg anklagas för medhjälp i cannabishärva för miljarder – stäms i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Facebookgrundaren, Mark Zuckerberg, stäms i Luleå tingsrätt för medhjälp till grovt bedrägeri. Juristen som företräder omkring 800 personer menar att Zuckerberg hjälpt till med marknadsföring av miljardbedrägeriet inom cannabis som kopplas till ryska kriminella.

För två år sedan presenterades bolaget Juicy fields som skulle satsa på medicinsk cannabis och bolaget, som marknadsfördes på sociala medier, drog snabbt in stora pengar. I början såg det ut som att bolaget gick bra och det gick att ta ut pengar, men under sommaren förändrades allt när bolagets sidor lades ned och investerarna insåg att pengarna var förlorade.

Det är marknadsföringen på Facebook och Instagram som juristen inriktar sig på som medhjälp till bedrägeri.

– Jag representerar cirka 800 personer och de finns över hela världen. Omkring 25 i Sverige, 60 i Mexiko men klienterna är spridda i 56 länder, säger Lars Olofsson.

Sponsorer hjälper gruppen

Under onsdagen lämnade Olofsson in ett enskilt åtal till Luleå tingsrätt eftersom deras servrar ligger i Luleå. Eftersom de själva valde att stämma Zuckerberg innebär det att gruppen kommer behöva stå för rättegångskostnaderna om de förlorar.

– Kommer Mark med 25 advokater i släptåg har vi resurser att möta upp det. Det är många klienter som delar på rättegångskostnaderna men det finns också sponsorer i bakgrunden som tycker detta är ett viktigt att få praxis kring detta, säger Lars Olofsson.

Juristen har även planer på att ställa fler företag inför rätta.

– Meta och Mark Zuckerberg är bara de första. Jag har en lista på över 40 företag och företagsledare där vi kommer göra samma åtgärd.

Banker gav grönt ljus

Personerna som investerade i Juicy fields ska först ha kommit i kontakt med bolaget genom marknadsföring på sociala medier. Enligt juristen har de självklart ett eget ansvar för sina investeringar men hans klienter har samtidigt läst positiva artiklar om bolaget i välrenommerade tidsskrifter.

Svenska banker ska också ha godkänt överföringar till Juicy fields bank på Cypern.

– I några fall har banken i Sverige sagt att de måste kolla eftersom det blivit rödflaggat i deras system. Sedan, efter några dagar, har banken sagt till kunden att de gjort en ”due diligence” och att allting var okej, säger Lars Olofsson.

Grundarna kopplas till Ryssland

TV4 har granskat härvan och kollat på den högsta ledningen i bolaget. De sista två åren har tre olika män agerat vd i bolaget med identiteter som inte kunnat verifieras – men som pekar mot att männen finns i Ryssland.

Det senaste meddelandet från bolaget är en video där maskerade män uppges ha tagit över bolaget och erbjuder de bedragna sina pengar tillbaka – för ännu mer pengar.

SVT har sökt Facebook för en kommentar utan framgång.

I klippet hör du Lars Olofsson berätta mer om härvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.