Läkemedel som importeras från bland annat Kina, Kambodja och Thailand har varit ett stort problem i flera år. Under första halvåret i år beslagtogs 131 676 tabletter och kapslar, visar nya siffror från Tullverket – en kraftig ökning jämfört med samma period förra året. Främst handlar det om potenshöjande läkemedel som Viagra, men även bantningspiller och antidepressiva.
-Att vi tagit så pass mycket i år har nog att göra med att vi lyckats pricka in ett par avsändare som skickat iväg ganska stora partier, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket.
Att köpa läkemedel från länder utanför EU är olagligt och sett över längre tid har importen legat på ungefär samma nivå. Men flera verksamheter har specialiserat sig på att importera produkterna till EU, paketera om och sedan sälja vidare. Bara i Sverige stängde den internationella operationen Pangea, där tullen ingår, ett 60-tal falska nätapotek tidigare i år.
-Det är stort, vi får varje dag sådana försändelser som vi måste skicka vidare, säger Karlsson.
Ny symbol ska vägleda
För svenska konsumenter är det helt lagligt att beställa mediciner från ett annat EU-land. För gemene man hittills varit svårt att se om nätapoteket är godkänt eller inte.
-Nu finns det en gemensam EU-symbol som börjar gälla från sommaren och blir obligatorisk till hösten, säger Martin Burman, utredare på Läkemedelsverket.
Genom att klicka på symbolen skickas konsumenten direkt till landets kontrollerande myndighet. Väl där är det bara att se efter om sajten som saluför preparaten är godkänd eller inte.
Stora risker
Att köpa läkemedel online kan tyckas som en billig affär och dessutom slipper kunden frågor om potens, depression eller vikt. Men risken finns att produkten inte bara är overksam, utan också direkt farlig om inte apoteket är godkänt. Trots detta är det ingen som vet hur många svenskar som drabbas av biverkningar från falska läkemedel.
-Det är viktigt att få bättre kunskap om hur många som skadas, men vi har inte tillräckligt bra verktyg för det än, säger Burman.
Läkemedelsverket kommer nu arbeta för att rätt frågor ska ställas ute i sjuvården.
-Det här är inget man gör i en handvändning. Vi arbetar med att höja medvetenheten bland utskrivare när det gäller förekomsten av olagliga läkemedel, säger Burman.
Jon Willén/TT
Antal tabletter och kapslar i beslag
2014 259 731
2013 63 000
2012 292 000
2011 299 000
2010 257 454
2009 341 240
2008 257 007
2007 111 279
2006 31 787
Källa: Tullverket
Bakgrund: Pangea
Pangea är en årligen återkommande internationell insats mot olagliga läkemedel. I år pågick den mellan 9 och 16 juni. 155 länder deltog, tusentals webbsidor stängdes ner och cirka 21 miljoner tabletter togs i beslag.
I Sverige ingår Läkemedelsverket, Tullverket och polisen. Tullen genomförde cirka 700 kontroller vilket resulterade i beslag av över 26 000 tabletter, kapslar och ampuller. Främst dopingmedel och narkotikaklassade läkemedel.
Läkemedelsverket arbetar med att analysera beslagen. Analyserna skall vara klara till hösten.
Källa: Tullverket
Fakta: Handla läkemedel säkert
Handla inte läkemedel om du inte hittar den nya EU-symbolen.
På Läkemedelsverket.se finns alla godkända apotek, samt registrerade försäljare av vissa läkemedel listade.
Aktörer som säljer receptbelagda preparat utan att be om recept ska du inte handla hos. Formuleringar som ”no prescription required” är ett varningstecken.
Reglerna om vilka läkemedel som kräver recept varierar mellan EU-länderna.
Saknar webbplatsen kontaktuppgifter är det också ett varningstecken.
Tänk på att falska apotek kan se väldigt proffsiga ut. Och själva läkemedlet är omöjligt för en vanlig konsument att skilja från äkta vara.
Källa: Läkemedelsverket