Autistiska Martin får gå sin drömutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Kommer ni ihåg autistiske Martin Engelmark som kämpade med kommunen för att få gå sin drömutbildning? Nu har han fått ett besked från socialnämnden i Luleå.

I september träffade vi Martin Engelmark i Luleå som har högfungerande autism. Martin hade då kommit in på sin drömutbildning, en konstutbilding för unga med autism.

”Allt är löst”

Martin har ett stort konst och bildintresse. Han hade sökt ekonomiskt stöd för att kunna bo på internatet där elever med autism tränas för att kunna bo själva. Men det ville tjänstemännen på socialförvaltningen inte bevilja.

Men nu, ett par månader senare, har Martin Engelmark äntligen fått ett positivt besked.

– Jag har fått besked att allt är löst med kommunen, säger han.

En kamp

Motiveringen till att handläggaren på socialförvaltningen ville avslå Martins ansökan var att kommunen redan hade ett mål för Martin. Ärendet återremitterades av politikerna men det var först när gymnasieskolans rektor i Luleå ställde sig bakom Martins önskan som han kunde få ett positivt besked, enligt hans mamma.

– Det blev en kamp som jag aldrig hade kunna tänka mig att det skulle bli. Det här att bli ifrågasatt. Både om det här med folkhögskolan verkligen var något han ville. Och att kommunen ansåg att de redan hade en plan för Martin, säger Martins mamma Berit Lundqvist.

Framtiden väntar

Martin ser nu både fram emot både att få studera sitt stora intresse och att få bli mer självständig.

– Det är en framtid att få uppleva och göra det här. Med internat och boende och att få flytta, säger han.

Socialförvaltnignen i Luleå vill inte kommentera ärendet med hänsyn till sekretessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.