Randi Gitz och Pär Holmgren

Maten som samvetsfråga

Uppdaterad
Publicerad

Ska vi ha dåligt  klimatsamvete för vad vi äter? Vår reporter Randi Gitz bjöd hem meteorolog och klimatexpert Pär Holmgren på lunch för att få några klimatsmarta matråd.

 -Vi äter ungefär 85 kilo kött per år och det skulle behöva halveras, säger Pär Holmgren,

Men vi tar fram älgkött ur frysen så lyser Pär Holmgren upp. Med vilt kött blir klimatbelastningen näst intill noll nämligen.

Klimatförändringar i Norrbotten

-Här har ju ni i Norrbotten väldigt goda förutsättningar, eftersom det är lätt för er att  att välja vilt kött eller kött från fribetande djur, säger Pär Holmgren.

Köpt kött får alltså sämre klimatbetyg. Och är det dessutom billigt kött importerat från utlandet är det ännu sämre.

-Men sen är det också viktigt att äta allt på djuret, så att man inte blir någon lyxkonsument som bara äter oxfilén, säger Pär Holmgren.

Till exempel korv är bra, eftersom man där använder restprodukter från slaktade djur.

Sallad, gurka och tomater från Spanien, grapefrukt från USA och avokado från Chile.

Det är inte lätt att hitta grönsaker från Sverige just nu.

Det enda som får riktigt grönt ljus av meteorolog Pär Holmgren är rotfrukterna.

Men hur dåligt samvete ska man ha då om man gillar att äta kött och grönsaker odlade i Spanien.

 -Jag tycker inte du ska ha så dåligt samvete, för hela klimatproblematiken beror ju på att vi har ett samhälle som är felbyggt och där måste ju politiker både i Sverige och andra länder helt enkelt ställa om samhället, säger Pär Holmgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Norrbotten

Mer i ämnet