Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från Migrationsverkets boende i Boden visar hur korv blivit möglig och den panerade fisken har både skinnet och benen kvar. Foto: Privat

Ukrainska flyktingar vittnar om möglig mat vid boende i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer vid Migrationsverkets boende i Boden vittnar om möglig mat som lett till flera misstänkta fall av matförgiftning. Enligt boende ska en pojke fått kraftiga kräkningar och förts till sjukhus, men det dementeras av Migrationsverket.

Pengarna för maten till de drygt 250 personerna på boendet dras av de ukrainska flyktingarnas ”dagpenning”. Maten tillagas nere i Småland för att sedan transporteras till Boden där den värms upp.

De boende har inte tillgång till något kök är till stor del beroende av maten som serveras. De har nu överlämnat ett brev till Migrationsverket där de uttrycker att de är tacksamma för stödet och omtanken från Sverige med vädjar till översyn av maten.

– Vi vill poängtera att vi främst är oroade över kvalitén och fräscheten, skriver de boende i ett brev till Migrationsverket.

Pojke fördes till akuten – nekas av myndigheten

Flera gånger ska boenden ha försökt prata med personalen för att uppmärksamma att det varit fall av misstänkt matförgiftning. Enligt de boende ska det under förra veckan blev läget skarpt när en pojke fördes med ambulans till akuten i Sunderbyn efter kraftiga kräkningar.

– Många har fått kräkningar och diarre, säger Tetyana Boiko som är advokat från Kiev.

Migrationsverket dementerar de uppgifterna.

– Däremot har det varit barn som varit sjuka, men enligt de uppgifter vi fått av sjukvården beror det på andra saker, skriver Susanne Fahlgren, vid Migrationsverket i Boden via mejl.

Bilder visar möglig mat

Bilder som SVT har tagit del av visar möglig korv och sallad och den panerade fisken har både skinnet och benen kvar. Migrationsverket menar att de inte fått till sig av de boende att det funnits problem utan av utomstående, vilket du hör mer om i klippet nedan.

Här svarar Migrationsverket på kritiken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Per-Erik Bjurholt, sektionsschef vid Migrationsverket, på kritiken mot maten som serveras vid flyktingboendet i Boden. Foto: Filip Hannu/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.