Hör Mathias Landström berätta om gäddattacken han råkade ut för när han badade. Foto: Jomar Karson/Beatrice Karlsson/SVT

Mathias blev gäddbiten på badplatsen – högg tag runt foten

Uppdaterad
Publicerad

När Mathias Landström och hans kompisar tog ett svalkande dopp på badplatsen i Korsträsk i Älvsbyn fick han en smärtsam överraskning. Hängande på flytbryggan med benen i vattnet kände han en knivskarp smärta under ena foten – en gädda hade bitit tag i honom.

Mathias Landström och hans fyra kompisar hann bara simma ut till flytbryggan en bit ut i vattnet när Mathias plötsligt blev attackerad av en gädda som låg och lurpassade under bryggan.

Stort bett

– Jag trodde först att jag hade fått en vass kedja runt foten, men förstod ganska fort att det var en gädda som hade bitit mig.

Har du någon uppfattning om hur stor gäddan var? 

– Nej, men vi antar att den var ganska stor eftersom den bet över alla tår förutom stortån. Jag kanske var med foten framför ansiktet och retade den, säger Landström.

Gäddan släppte sitt byte ganska fort, så Mathias kunde ta sig upp på flytbryggan.

– Det var som tre knivsår under foten och på ovansidan var det ett stort blåmärke med massa hål. Sedan blödde jag ganska mycket, berättar han.

Var mest rädd att behöva sy

När Mathias kom till Älvsbyns hälsocentral var han mest rädd för att de skulle behöva sy.

– På hälsocentralen sade personalen att det skulle göra jätteont med lokalbedövning under foten, så de limmade igen såren och plåstrade om foten, säger Landström.

Nu har det gått en vecka sedan incidenten och Mathias får bada igen, men han använder fortfarande kryckan som stöd.

– Jag kan stödja mig lite på foten, men går jag på den så gör det ont. Hädanefter ska jag inte dingla med fötterna när jag är ute på en brygga, säger han.

I klippet hör du Mathias berätta om gäddattacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.