Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kirunapolitikern Mats Fredlund (SD) är nöjd med Svea hovrätts dom men är fortfarande orolig för personlig konkurs. Hör honom i klippet. Foto: Thommy Johansson/SVT

Mats Fredlund (SD) vann i hovrätten – riskerade personlig konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Utslaget i Hovrätten innebär att Transportarbetareförbundet får betala Sverigedemokraten Mats Fredlunds rättegångskostnader på 223 000 kronor.

– I morse tänkte jag att antingen blir det personlig konkurs eller vinst, säger han.

Lokalpolitikerna Mats Fredlund var lättad av flera anledningar efter att Svea Hovrätt slagit fast att det var fel av Transport att utesluta honom på grund av hans politiska engagemang i Sverigedemokraterna.

Han har tagit en ekonomisk risk genom att stämma förbundet.

”Har inte blandat in partiet”

Mats Fredlund säger att han inte har någon ekonomisk stöttning från Sverigedemokraterna i processen mot Transportarbetareförbundet. Han har valt att ta risken att helt ur egen ficka få betala för rättegångarna om han skulle ha förlorat.

– Jag har inte velat blanda in partiet, säger han.

Nu har rättegångarna i Stockholms tingsrätt och Svea Hovrätt gått hans väg. Det återstår att se om Transport väljer att överklaga och om Högsta domstolen i så fall väljer att ta upp målet.

Transport beredda att gå vidare till HD

Det innebär att Mats Fredlund inte kan andas ut ännu.

– Det är nog fortfarande långt kvar, säger han.

Transport menar att Sverigedemokraternas program står i strid mot förbundets mål, och är beredda att gå vidare till högsta domstolen.

– Det är beklagligt. Vi hade hoppats att våra medlemmar själva fått bestämma vilka som ska vara med i vår förening, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare Transport.

I klippet hör ni Mats Fredlund förklara varför han väljer att personligen ta de ekonomiska riskerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.