Max ger sig in i politiken

Uppdaterad
Publicerad

Hamburgerkedjan Max skriver i ett månadsbrev till sina anställda att ett regeringsskifte med socialdemokraterna och vänsterpartiet skulle innebära en fullständig katastrof för företaget.

Det är i ett månadsbrev till de anställda som företagets vd Richard Bergfors och vice vd Christoffer Bergfors, ägare till Max, skriver om oron inför en S- och V- ledd regering.

”Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer att få stora konsekvenser för vår tillväxt.”

Reaktion på sociala medier

Är du inte rädd att brevet uppfattas som ett hot mot dina anställda?

-Nej, den tanken har inte slagit mig. Men det är olyckligt om det uppfattas så. Det har aldrig varit syftet, säger Richard Bergfors.

Ett fotografi av månadsbrevet har publicerats på Facebook och har delats flitigt. Det har även startat en Facebookgrupp, med flera tusen anhängare, som vill bojkotta Max som en reaktion. Bland annat skriver man: ”Max har uppmanat sina anställda att rösta på alliansen.Vi vill inte att företaget lägger sig i vad anställda röstar på.” 

Kritiska anställda

En anställd på Max i Västerbotten tycker att  innehållet i månadsbrevet  är en katastrof.

-Jag tycker att företag ska vara otroligt försiktiga. Det kan verka som att dom uppmanar folk till hur de ska rösta. På Max jobbar det många ungdomar och många ska rösta för första gången, säger en medarbetare till SVT:s Västerbottensnytt.

-Jag hoppas att folk tänker efter innan de väljer att lyssna på det här, säger Maxarbetaren, som vill vara anonym.

Den anställde ser även andra problem med brevet.

– Är det här en åsikt som Bergfors står för eller är det en åsikt som företaget i stort har? Måste man rösta ”rätt” politiskt för att få jobb på Max?, undrar medarbetaren.

”Hoppas på förståelse”

-Vad jag skriver är att vissa partier har som förslag att höja arbetsgivaravgiften och momsen och det vore en katastrof för Max och branschen. Syftet är att prata om det negativa som kan hända branschen och jag vill ha en debatt, säger Richard Bergfors.

Är du inte rädd att det här skrämmer bort kunderna?

-Jag hoppas att de flesta har förståelse för att det handlar om två sakfrågor för en bransch vars problem jag vill få gehör för, säger Richard Bergfors.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.