Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulla Bergman är positiv till vindkraft – men är inte säker på att hon skulle vara lika positiv till ett utländskt bolag. Hör henne berätta om det i klippet. Foto: Randi Gitz/SVT

Ulla i Käymäjärvi välkomnar vindkraft: ”Blivit lovad bättre väg, telefoni och bredband”

Uppdaterad
Publicerad

Käymäjärvi är en liten by runt en sjö, många mil norr om polcirkeln. Här vill Vattenfall bygga 30 vindkraftverk uppe på bergen som ska omringa byn. Och Ulla Bergman välkomnar vindkraftsplanerna – men skulle inte vara lika positiv om det var ett utländskt företag.

Till Käymäjärvi, några mil norr om Pajala, färdas vi på en snövit och smal väg, innan vi når den lilla byn. Längs vägen möter vi en skoteråkare, en tjädertupp och en ung älg som plumsar mellan tallstammarna som är svarta av lav.

Käymäjärvi har cirka 25 bofasta invånare. Under sommaren ökar antalet boende här till över 100 personer när hemvändare kommer tillbaka för semester.

På bergen kring byn vill Vattenfall bygga 30 vindkraftverk. De skulle ringa in byn. Tidigare var planen nästan det dubbla. Och Pajala kommun utnyttjade sin vetorätt och sa nej. Nu har Vattenfall reviderat planen till färre verk och Pajala kommun behöver ta ställning igen.

Två hemvändare med olika åsikter

Ulla Bergman har flyttat hem till sin fars hus och vill gärna ha vindkraft. Med vindsnurrorna kommer nämligen bredare väg, bredband och mobiltäckning, det har svenska Vattenfall lovat, berättar hon.

– Och så behövs det ju mycket el till de industrisatsningar som planeras här i Norrbotten, säger Ulla Bergman.

Men vindkraftsplanerna i Käymäjärvi är ovanliga, då de är svenska. Det blir allt mer ovanligt att svenska företag investerar i vindkraft i Sverige.

Tobias är emot placeringen

Ulla Bergman är inte säker på att hon skulle vara lika positivt inställd till vindkraftsprojektet om det var utländska investerare som ville bygga. 

Hör henne resonera i videon ovan.

Tobias Wiggefors är också hemvändare. Den stora familjen valde att flytta från Luleå och 3,5 timme norrut i somras. De ville till tystnaden. För hans del påverkar det inte alls om projektet är svenskägt eller inte. Han är emot placeringen oavsett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Wiggefors är skeptisk till vindkraft i byn – hör honom berätta varför i klippet. Foto: Randi Gitz/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.