Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kashayar Farmanbar (S), energi- och digitaliseringsminister, om utländskt ägande av vindkraft i klippet. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Randi GitzSVT

96 procent utländskt ägande av vindkraften i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

År 2024 kommer 96,7 procent av vindkraften i Norrbottens län att ägas av andra länder än Sverige. Det är en mycket högre siffra än i hela riket, där motsvarande siffra är 66 procent.

SVT Norrbotten har tittat på den vindkraft som är idag är i drift i Norrbottens län, eller som beräknas vara i drift senast år 2024. Siffrorna visar att 96,7 procent av vindkraften kommer att ägas av andra länder än Sverige. Motsvarande siffror för riket är 34 procent svenskt och 66 procent utländskt ägt.

Tyskland är den största ägaren av den norrbottniska vindkraften med 43,2 procent. Uträkningen är baserad på installerad effekt.

Vaksamhet kring kinesiskt ägande

Kinesiska företaget China general nucelar power är ett bolag som är svartlistat i USA. I Norrbotten äger Kina 19,7 procent av vindkraften.

– Vi är inte naiva och ser över hur mycket en utländsk ägare ska kunna påverka driften och därmed kunna utgöra ett hot, säger Kashayar Farmanbar (S), energi- och digitaliseringsminister.

Hör mer om en ny utredning i videon ovan.

”Säljer bort naturresurs”

Björn Karlsson är professor i energisystem vid högskolan i Gävle. Han är också socialdemokratisk politiker på kommunal nivå. Han anser att lokalsamhället har marginell nytta av vindkraften när ägandet ligger utomlands, samtidigt som störningen drabbar lokalt.

– Man gör dyra investeringar i vindkraft och den elen kommer under överskådlig tid att öka Sveriges export, säger Björn Karlsson. Väldigt lite pengar stannar kvar i Sverige, vi säljer bort en naturresurs.

Nederländskt i Överkalix

Nyligen kom beslut om att nederländska Vasavind får bygga 57 vindkraftverk på Hällberget, tre mil väster om Överkalix.

Protesterna har varit omfattande, på grund av höga naturvärden och att området är inom på renbetesmarker för Gällivare skogssameby och Ängeså koncessionssameby.

Tillståndet har överklagats tidigare, men Mark- och miljööverdomstolen meddelade i februari 2022 att de inte tar upp vindkraftsanläggningen på Hällberget för prövning. Det betyder att anläggningen får uppföras.

Sverige: 3,3 procent

Schweiz: 8,0 %

Danmark: 0,6 %

Kina: 19,7 %

USA: 7,6 %

England: 5,9 %

Irland: 5,5 %

Tyskland: 43,2 %

Nederländerna: 6,2 %

Svenskt ägande: 3.3 procent

Utländskt ägande: 96.7 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.