Eleverna på Örnässkolan vill ha en roligare skolgård

Medborgarförslag om bättre skolgård

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna i klass 3 på Örnässkolan i Luleå har tröttnat på sin skolgård för att där finns för få möjligheter till lek och aktivitet på rasten. Och därför har klassen lämnat in ett medborgarförslag på förbättringar till kommunen.

Inför skolstarten 2016 rustades Örnässkolans skolgård upp men i samband med upprustningen togs också en del äldre lekutrustning bort.

Inget att göra

Eleverna i klass 3 anser att det nu finns alldeles för lite lekredskap att dela på under rasterna och vill se en förändring. 

-Det är tråkig för det finns nästan inget att göra på skolgården, Vi brukar vara inne men om vi inte får det står vi mest vid ute vid dörren och har tråkigt, säger Lova Vettainen.

-Jag står mest och pratar på rasterna och jag kan inte röra mig ordentligt och då blir det svårare på lektionerna, säger Ragnar Wincent Nyman.

Havanna Jakobsson berättar att klassen vill ha tillbaka gungor som tidigare fanns på skolgården.

-Vi vill också ha stänger att hänga i, ett bollplank eller en borg.

Ett led i läroplanen

Det var under ett klassråd som eleverna i trean tog upp hur de vill förändra skolgården. Och som ett led i läroplanen som går ut på att barnen ska lära sig vad demokrati är och hur den fungerar skrev eleverna ett medborgarförslag med sina önskningar som de skickade till Carina Sammeli (S) som är ordförande Barn- och utbildningsnämnden i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.