Två per dag lämnar Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Norrbotten har drabbats av ett rejält medlemsras under årets första fem månader. Nästan två medlemmar per dag har lämnat partiet under perioden.

Sjutton ombud lämnade i dag Norrbotten för att vara med på socialdemokraternas partikongress i Västerås och de gjorde det med vikande opinionssiffror och nya medlemsras i bagaget.

Men länsordförande Fredrik Lundh-Sammeli hoppas att kongressen kan bidra till att vända utvecklingen.

– Det är tuffa tider för oss just nu och det främst för att vi tvingats genomföra en borgerlig budget, men nu ska vi lägga fram egna reformer och då kommer det att bli bättre för oss, säger han.

Två per dag

Enligt partiets egna uppgifter har distriktet nu 4 644 medlemmar och det är en minskning med 255 medlemmar fram till 28 maj.

Det innebär att nästan två medlemmar per dag lämnat partiet i Norrbotten. Värst drabbades Luleå arbetarekommun (minus 73 medlemmar) och Piteå arbetarekommun (minus 50 medlemmar).

Bara Pajala arbetarekommun  (plus 25 medlemmar) och Övertorneå arbetarekommun  (plus två medlemmar) hade en positiv medlemsutveckling under årets första fem månader.

-  Antalet medlemmar spelar roll. Vi ser allvarligt på alla tappade medlemmar och lägger upp planer på hur vi ska jobba långsiktigt med att bli bättre på att ta hand om medlemmar och se till att de känner sig delaktiga och kan komma in i partiet, säger Lars U Granberg, partiombudsman för socialdemokraterna i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.