Att som norrlänning raljera över snökaoset i södra Sverige är inte helt rättvist anser meteorologen Tora Tomasdottir vid SVT:s väderredaktion.

Meteorolog dissar ifrågasättandet av Stockholms ”snökaos”

Uppdaterad
Publicerad

”Att jämföra snökaos i söder och norr är som att jämföra äpplen och päron”, säger meteorologen Tora Tomasdottir vid SVT:s väderredaktion.

Förra året vid den här tiden när media rapporterade flitigt om det så kallade snökaoset i Stockholm så var det många norrlänningar som raljerade hårt över snöpaniken där borta.

Samtidigt har nu ett ganska kraftigt snötäcke lagt sig över Norrbotten och ytterligare decimetrar väntas närmaste tiden.

Snöfall i Norrbotten

Tycker det räcker

Frågan är hur mycket snö vi pallar här uppe?

– Det här är lagomt tycker jag, inte nå mer, jag skulle mycket hellre bo på något varmare ställe säger Yvonne Eriksson från Luleå.

Och hennes make instämmer:

– Tio centimeter räcker dessutom åker vi till Indien nästa vinter, säger Bert Eriksson.

Du börjar låta som en stockholmare?

– Ja nästan, men jag är norrlänning och vi är så gamla att vi slutat åka skidor, säger han.

Mer blötsnö söderut

Vi är troligen mer van med snö här uppe eftersom det snöar mer här men påståendet att vi i norr alltid hanterar vintermödorna bättre kan så klart ifrågasättas och nyanseras, något meteorologen Tora Tomasdottir nu gör:

– Visst är det mer snö i norr än i söder men det blir ju inte samma problem hos er på vägarna i exempelvis inlandet där det ofta är torrare snö i kombination med minusgrader medan det i söder är vanligare att det växlar mellan att frysa och smälta ofta på vägarna, vilket gör väglaget betydlig besvärligare, säger Tora Tomasdottir.

Isbeläggningar på vägarna

Meteorologen fortsätter att betona:

– Och i söder funkar det inte att bara ploga vägen för det uppstår ofta hårda isbeläggningar på vägarna som kan vara svåra att få bort, säger Tora Tomasdottir.

Men idag blev det ju sånt kaos att samtliga bussar ställdes in i innerstan i Stockholm trots att det inte är i närheten av lika mycket snö där som förra året, finns det inte ett uns av sanning i norrlänningarnas raljerande över stockholmarnas snöpanik?

– Ja, i dag kan man nog säga att det är lite berättigat att raljera, säger Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöfall i Norrbotten

Mer i ämnet