Ju längre norrut man förflyttar sig, desto längre är den period som solen förblir uppe dygnet runt. Foto: TT/Gorm Kallestad

Midnattssolen gör entré – nu går solen inte ner

Uppdaterad
Publicerad

Trots osäkerheten som råder på många håll i världen är det en sak som är som vanligt – midnattssolen. I norra Norrland kommer solen att varken gå upp eller ner, utan stannar ovanför horisonten under hela dygnet.

Midnattssol inträffar varje år norr om norra polcirkeln. Ju längre norrut man förflyttar sig, desto längre är den period som solen förblir uppe dygnet runt.

Först ut var det obefolkade Treriksröset vid gränsen mellan Norge, Finland och Sverige. Där gick solen upp strax före klockan ett på onsdagen. Den kommer nu att hålla sig över horisonten i drygt två månader enligt SMHI. Det betyder att torsdagen blir det första dygnet med midnattssol.

– Jag brukar kalla midnattssolen för det bästa Instagramfiltret. Man får otroligt vackra och underbara bilder i det ljuset, säger Jenny Engström, pressansvarig på Svenska turistföreningen.

Färre besökare

Den första bebodda platsen som får midnattssol är byn Keinovuopio. Där går solen upp klockan 0.50 på torsdag.

Normalt lockar midnattssolen framför allt utländska turister till norra Sverige, men i sommar kommer de på grund av reserestriktioner förmodligen inte att kunna resa.

– Många utländska turister har midnattssolen som huvudanledning för sin resa, så vi kommer självklart att se en förändring i sommar med färre besökare till de här platserna, säger Jenny Engström.

”Helt magiskt”

Om drygt en vecka, tisdag den 26 maj, är det Kiruna, Nikkaluokta och närliggande Jukkasjärvis tur för midnattssol. Där dröjer det då till mitten av juli innan solen åter sjunker under horisonten.

Sedan vandrar midnattssolen söderut fram till sommarsolståndet, som i år infaller på midsommardagen den 20 juni. Efter det kommer dagarna att bli kortare igen.

Jenny Engström hoppas att fler får resa lite längre i sommar.

– Alla som bor i Sverige borde se det här fantastiska fenomenet. Det är fantastiskt att sitta där i naturen och det aldrig blir mörkt, helt magiskt, säger hon.

Fakta: Då inträder midnattssolen

  • Treriksröset: Klockan 0.57 onsdag den 20 maj
  • Maunu och Karesuando: Strax före klockan ett lördag den 23 maj
  • Katterjåkk och Riksgränsen: Strax efter klockan ett lördag den 23 maj
  • I Abisko äger soluppgången rum söndag den 24 maj klockan 0.54
  • Kiruna, Nikkaluokta och Jukkasjärvi: Strax efter klockan ett tisdag den 26 maj.
  •  Ju längre norrut du befinner dig, desto längre period lyser midnattssolen. I Kebnekaise och Abisko lyser midnattssolen från slutet av maj till mitten av juli, enligt Svenska Turistföreningen.

       Källa utom den sista punkten är SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.