Den 5,5 hektar stora trädgården ska kosta 150 miljoner kronor. Men nu är Stiftelsen bakom ”Midnattssolens trädgård” kritiska då Jokkmokks kommun dröjer med besked. Foto: Arkiv, Beatrice karlsson/SVT

Midnattssolens trädgård i Jokkmokk hotad: ”Ser tecken på förhalning”

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen bakom projektet ”Midnattssolens trädgård” i Jokkmokk har skrivit ett kritiskt mejl till kommunen inför de framtida besluten.

”Vi ser tecken på förhalning, ovilja och avsaknad av entusiasm”, står det i mejlet.

Tanken är att en världsunik trädgård för arktiska växter ska locka truster till Jokkmokk.

Och trädgården ska bli gigantisk – 5,5 hektar stor – kosta 150 miljoner kronor och stå färdig för invigning 2025.

”Vi är otåliga och vill ha svar”

Men stiftelsens referensgrupp har sedan i höstas upplevt att dialogen och samarbetet med kommunen varit bristfällig och de ansvariga är bekymrade över att projektet kan stanna upp.

I mejlet till kommunen betonar man att det är viktigt att beslutet kommer i mitten av februari.

– Vi är otåliga och vi vill ha klara besked av kommunen. Det finns ett beslut om att marken ska upplåtas till oss i 50 år, men det kommer inte att funka för våra finansiärer. Vi vill köpa marken av kommunen och ingå ett överlåtelseavtal i stället. Vi hoppas givetvis att projektet fortfarande går att genomföra, säger stiftelsen för Midnattssolens trädgårds kanslichef Lena Vikström.

”Kommunen är inte negativ”

Jokkmokks kommunchef Monica Lundqvist har utrett frågan och hon menar att det fortfarande finns obesvarade frågor, som att upplåta eller överlåta mark.

Hon vill att projektet utreds vidare till i mitten av mars.

– Det är jättetråkigt om de upplever att vi förhalar och saknar entusiasm. Man kan inte säga att kommunen är negativ, men det är sagt att vi inte ska gå in med mer pengar i projektet. Som tjänsteperson måste jag själv vara seriös och kunna besvara de frågor som finns innan politikerna kan ta beslut, säger Monica Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.