Migrationsverket vill bygga ut sina förvarsplatser där Luleå pekas ut som ett särskilt lämpligt område. Foto: Björn Bjarnesjö/Migrationsverket

Migrationsverket vill bygga ut sitt förvar – Luleå pekas ut

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket vill ha fler förvarsplatser de närmaste åren. En konkret plan med 750 platser har lämnats till regeringen och på sikt 1 000 totalt. Luleå är ett av tre områden som pekas ut.

För den framtida utbyggnaden har Migrationsverket identifierat Luleå men också Arlanda flygplats och Malmö som särskilt lämpliga områden.

– För att uppnå 1 000 platser krävs både ekonomiskt tillskott och ett tydligt och tidigt besked så att vi samlat kan börja planera för en större utbyggnad och lokalisering av kapaciteten i god tid, säger generaldirektör Maria Mindhammar.

EU:s asylpakt kan påverka

EU:s migrations- och asylpakt som nyligen godkändes i EU-parlamentet kan påverka hur Migrationsverket behöver utveckla förvarsverksamheten.

– Vi befinner oss i en period av kraftig expansion av förvaren och då är det viktigt att behålla vårt fokus på arbetsmiljö, kompetensutveckling och säkerhet, säger Mindhammar.

Så ser planen ut

  • Under 2022 utökades förvarskapaciteten till 567 platser.
  • I december 2023 beslutades att inrätta ytterligare 96 platser (26 i Mölndal hösten 2024 och 70 platser i Flen till slutet av 2025). Därefter finns totalt 663 förvarsplatser.
  • Ny plan april 2024: Ytterligare 80 förvarsplatser inom ramen för befintliga medel i närhet till Arlanda. Totalt: 743 platser.
  • För att bygga ut ytterligare drygt 250 platser till regeringens målsättning om 1 000 platser behöver ytterligare medel tillskjutas (alternativ Arlanda, Malmö, Luleå).

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.