Hör husägaren Mikael Andersson berätta om de dramatiska dygnen då han och sambon blev rekommenderade att lämna bostaden. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Mikael Anderssons hus i Boden var nära att rasa ned i Luleälven

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Andersson och hans sambo fick rådet att inte sova i sitt hus natten mot onsdag. Den ovanligt starka strömmen i älven gröpte nämligen ur strandkanten – och det fanns risk för att huset skulle rasa ned i Luleälven.

– Sambon ringde mig på jobbet i tisdags och sa att träden nedanför huset lutade. Ett par timmar senare låg träden i älven, säger Mikael Andersson som bor i Övrebodarna norr om Unbyn i Bodens kommun.

Huset som Mikael och hans sambo bor i ligger alldeles vid Luleälven. Nu har tre meter av stranden försvunnit, vilket betyder att det endast är två meter till raskanten.

Tunga stenblock fyller ut strandkanten

Efter raset tog Vattenfall beslut om att skicka dit grävmaskiner och nu går lastbilarna med tunga stenblock, som ska fylla ut stranden, i skytteltrafik över åkern till Mikaels hus. Även vägen till Mikaels hus genom byn har rasat ner i älven.

– Det var skönt att huset gick att rädda men jag får aldrig tillbaka det fina som har varit, säger Mikael Andersson, husägare.

I videon ovan kan du se hur nära älven Mikael Anderssons hus nu ligger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.