Meteoriten anges vara 26 x 23 x 17 centimeter i storlek och väga drygt 26 kilo. Foto: Privat

Miljarder år gammal meteorit auktioneras ut

Uppdaterad
Publicerad

En 4,5 miljarder år gammal meteorit hittades i Pajala för över hundra år sedan. Nu ska den auktioneras ut.

Det var i en by utanför Pajala som järnmeteoriten hittades år 1906. Det är även den byn som har fått ge namn till den världskända samlingsnamnet som meteoriten är en del av – Muonionalustameteoriterna.

När meteoriten hittades hade den legat gömd mellan 800.000 till 1 miljon år – men den tiden utgör bara en bråkdel av föremålets faktiska ålder som uppskattas ligga omkring 4,5 miljarder år.

”Norrländsk rymdhistoria”

Meteoriten, som väger 26,5 kilo, ska nu auktioneras ut till högsterbjudanden. Och enligt auktionssajten Catawiki som auktionerar ut meteoriten väntas prislappen landa på nästan 200.000 kronor.

– Det känns väldigt roligt att vi får hålla den här auktionen, meteoriten är trots allt en bit norrländsk rymdhistoria. Det skulle vara extra roligt att få den tillbaka till Norrland, säger Ivana Gagula, marknadsansvarig för Catawiki i Norden.

Andra bitar av meteoriten finns utspridda på välkända muséer runtom i världen.

  • Varje dag faller hundra ton materia mot jorden och ungefär vartannat år träffas Sverige av meteoriter.
  • Att bevittna ett meteoritnedfall är högst ovanligt, årligen rapporteras endast 3-4 tillfällen runt om i världen.
  • Priserna på meteoriter varierar beroende på storlek och sort, men generellt anses rymdstenarna vara en god investering. Bland de mer dyrbara beräknas priset per gram ligga på så mycket som 40 gånger mer än motsvarande priset på guld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer