Vindkraftsparken i Piteå. Detta är delvis ett fotomontage. Foto: Svevind

Miljardinvestering i vindkraftprojektet

Uppdaterad
Publicerad

Åtta miljader kronor har säkrats till vindkraftsparken Markbygden ETT i Piteå. ”Kommer skapa ytterligare möjligheter för det lokala näringslivet”, säger kommunalrådet Anders Lundkvist.

Byggnaden av det största enskilda landbaserade vinkraftpark i Europa har nått sin slutfinansiering. Projektet, Markbygden ETT, har med hjälp av nya aktieägare säkrat finansiering på cirka 800 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 8 miljarder svenska kronor.

Vindkraftsparken består av 179 vindkraftsverk och är belägen i Piteå. Byggnationerna av projektet har redan påbörjats och parken beräknas vara i full drift i slutet av 2019.

– Satsning på vindkraft i Markbygden har redan haft stor betydelse för Piteås näringsliv och dess utveckling. Den fortsatta utbyggnaden kommer skapa ytterligare möjligheter för det lokala näringslivet, säger Anders Lundkvist, kommunalråd i Piteå.

Han anser även att utbyggnaden bidrar till en bättre miljö och kommer skapa förutsättningar för ytterligare industrietableringar som värderar tillgången till förnyelsebar energi högt.

Svevind har under de senaste åren arbetat med projektet som går ut på att bygga upp 1.101 vindkraftverk i Piteå och projektet har delats upp i tre etappet. Sedan tidigare finns 48 vindkraftverk och nu har de alltså fått finansiering för ytterligare 179 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.