Miljardinvesteringar på gång – men kompetensbrist oroar Norrbottens företagare

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 miljarder investeras längs Norrlandskusten de kommande 20 åren. Välkomna investeringar men baksidan är att många företag kan få svårt att få tag i kompetent personal.

– Redan i dag pekar många av länets företag ut rekryteringsproblemen som det största hindret när de vill växa, säger Lars Lindberg som är regionchef på Företagarna.

”Det är kämpigt”

En av de företagare som befarar ökade rekryteringssvårigheter är Andreas Kylmänen vars företag tillverkar ställningar för bygg- och industrisektorn. Det är redan nu svårt att få tag på utbildad personal.

– Det är kämpigt. Det finns nästan inga arbetslösa ställningsmonterare. Vi utbildar själva de vi bedömer lämpliga men ändå räcker det inte alltid.

Största investeringen

Rekryteringsproblemet är större i Norrbotten än riksgenomsnittet. Stadsflytten i Kiruna hör förstås till de största investeringarna.

– Det är en utmaning för oss, säger Andreas Kylmänen. Vi kan inte konkurrera lönemässigt med gruvarbetarna så vi får försöka få folk här vid kusten att ta jobb där.

Största investering är ändå vindkraftparken i Markbygden i Piteå kommun där 60 miljarder beräknas investeras dom kommande 20 åren.

– Det är ju i grunden väldigt positivt men späder ju på den redan hårda konkurrensen om arbetskraften, säger Lars Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer