Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ulf Johansson vad han tänker om att i framtiden kanske bo nära det tilltänkta gruvområdet i Laver. Foto: Stig Holmfrid/SVT

Miljöföreningen förbereder sig för att kämpa mot gruvplanerna i Laver

Uppdaterad
Publicerad

När Boliden nu börjat hoppas på en gruva i Laver igen har motståndarna börjat mobilisera. Miljögruppen Pite Älvdal som har drygt hundra medlemmar har anlitat en jurist.

– Jag känner obehag, säger Ulf Johansson som bor i Vistbäcken några kilometer från det tilltänkta gruvområdet.

Ulf Johansson är ofta ute och vandrar i området där den tidigare gruvan låg för sjuttiofem år sedan.

Han tycker att den tidigare gruvan påverkat naturen negativt och fasar inför vad en ny betydligt större gruva skulle innebära för miljön och rennäringen i området.

Gruvbrytning i Norrbotten

”Bättre satsa på turism – inte gruva”

Han tror inte att arbetstillfällen och kringeffekter som skulle uppstå med en gruva är tillräckliga och tycker att det hade varit bättre att satsa på turism.

– Jag tänker på de som kommer efter oss. Vår generation måste spara mer och inte slösa. Tänka på miljön hela tiden, säger Ulf Johansson.

Dammbrott på 50-talet

Vintern 1951–52 skedde ett dammbrott i Laver med stora konsekvenser för miljön. Miljögruppen Pite Älvdal är oroade över att en ny gruva skulle innebära nya dammbrott.

– Vi kommer bygga dammen så att den lutar in mot mitten och vattensamlingen kommer var mitt i dammen. På det sättet vi tänkt bygga minimerar vi risken för dammhaveri. Sen tittar vi även på torrdeponi där det inte kommer ske någon vattensamling, säger Stefan Romedahl, gruvchef på Boliden.

Men Stefan Romedahl medger ändå att en gruva skulle ha stor påverkan i området.

– Vi kommer ta stora markarealer i anspråk. Så är det med en gruva. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet