Miljöminister Karolina Skog (MP). Foto: Johan Nilsson/TT

Miljöministern: ”Mer skog ska skyddas”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöminister Karolina Skog (MP) har satt igång en ny metod för inventering av så kallade nyckelbiotoper och den ska vara klar till nyår. ”Mer skog och mark ska skyddas.” säger hon i samband med ett besök i Långträsk utanför Sjulsmark.

Hon diskuterade miljöfrågor och nyckelbiotoper, livsmiljöer för rödlistade arter, i samband med en skogsexkursion.

Och enligt henne så går regeringen på offensiven när det gäller den frågan.

”Mer skog skyddas”

–Det finns skäl att uppdatera det underlaget genom en ny och landsomfattande inventering av nyckelbiotoper som också gäller nordöstra Sverige. Skogsstyrelsen ska vara klar med den metod som ska användas vid årsskiftet, säger Karolina Skog.

Efter det kommer det ta upp till tio år att slutföra inventeringen. Regeringen har beslutat att satsa 250 miljoner kronor extra per år för att kunna ersätta markägare som får sin skog skyddas.

–När vi gör en stor inventering så antar vi att myndigheterna hittar en sådan natur som behöver ett särskilt skydd och då handlar det även om att ersätta markägare som drabbas, säger Karolina Skog.

Och regeringens målsättning är klar, enligt miljöministern.

–Vi ska leva upp till våra internationella åtaganden och skydda mer svensk skog och mark som är värdefullt. Det är en helt väsentlig del i vårt arbete för biologisk mångfald, säger hon. 

”På rätt väg”

Norra skogsägarnas ordförande Torgny Hardselius var ganska nöjd efter att ha träffat miljöministern.'

–Om det som Karolina Skog säger stämmer så  är vi i alla fall på rätt väg. För fram till nu har nyckelbiotoper använts för att skydda skog utan att ersätta markägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.