Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför man ska man undvika att tvätta bilen på uppfarten? Se SVT:s reporter förklara i klippet. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Så tvättar din bil miljövänligt – Robert i Luleå: ”Mycket regler”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår den ”stora biltvättarhelgen”, en helg för att uppmärksamma hur man tvättar bilen på rätt sätt för att skydda miljön. På en av Luleås tvätthallar fick flera bilar tillbaka glansen under söndagen.

– Det finns mycket regler på hur du får tvätta bilen, säger Robert Åkerström med högtryckstvätten i högsta hugg.

I Luleå gick biltvättarna varma cirka två veckor innan biltvättarhelgen. Enligt personalen på mackarna beror det på vädret – när solen tittar fram blir fler bilar rena.

– Då hade vi kö till biltvätten nästan varje dag, säger personalen.

Initiativ från Svenskt vatten

”Stora biltvättarhelgen” är ett initiativ från branschorganisationen Svenskt vatten och bland annat Piteå kommun har hoppat på tåget.

Förhoppningen är att fler ska göra medvetna val när det är dags att tvätta bilen.

”Vill öka förståelsen”

– Vi vill öka förståelsen och främja miljövänliga beteenden kopplat till biltvätt. Biltvättarhelgen är ett utmärkt tillfälle för oss alla att reflektera över våra vanor och hur de påverkar vår omgivning, säger Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef i Piteå kommun.

Följ med på en biltvätt och hör varför man inte ska tvätta bilen på uppfarten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.