Företaget Spaceport Sweden inlett ett samarbete med Skellefteå för att utreda en hamn för rymdturism.

Norrbotten satsade miljoner – rymdturism utreds i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals kronor har satsats i Norrbotten för att etablera en hamn för framtidens rymdturism i Kiruna. Men nu har företaget Spaceport Sweden inlett ett samarbete med Skellefteå för att utreda en rymdhamn där i stället. Blåsning, säger en kritiker.

Visionen är att turister ska få uppleva tyngdlöshet, bland annat i raketfarkoster som skjuts i väg från bärflygplan. Spaceport Sweden är en nationell satsning som skulle locka rymdturisterna och de stora kommersiella rymdbolagen till Kiruna.

Företaget har i flera omgångar fått stöd av Kiruna kommun, länsstyrelsen och landstinget i Norrbotten, andra offentliga aktörer och privata företag i Norrbotten samt EU-medel.

15 miljoner

Bara i projekten ”Etablera kommersiell rymdfart” och ”Creative space” har omkring 15 miljoner kronor betalats ut.

Men nu har Spaceport Sweden stängt sitt kontor i Kiruna och för ett år sedan pekades Luleå ut som den mest lämpliga orten i en utredning som bland andra Spaceport Sweden stod bakom. Men i Luleå har man hittills valt att inte gå vidare.

– Vi gör ingenting i den här frågan utan en tydlig invit från Kiruna, säger Matz Engman, vd för Luleå näringsliv AB.

Samarbete med Skellefteå

Nu inleds i stället ett samarbete mellan Spaceport Sweden och Skellefteå kommun där förhoppningarna för framtiden redan är stora.

– Om man får drömma lite så tänker vi oss att det finns ett ställe där rymden visas upp, där vi har rymdfarkoster som startar och landar på landningsbanan som idag är lite för kort och behöver byggas ut, säger Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå.

”Blåser kommuner på pengar”

Men i Kiruna finns det politiker som numera är skeptiska till att det över huvud taget blir nån rymdturism i Sverige.

– Nej, jag börjar få känslan att det här är ett lurendrejeri som drar runt i landet och blåser kommuner på pengar. De var först här, sedan i Luleå utan att få napp och då har man dragit vidare till Skellefteå. Det har ett sådant marknadsvärde att skicka folk upp i rymden att de flesta politiker nog går på det, i alla fall ett tag, säger oppositionspolitikern Gunnar Selberg (C).

”Projekt är chansning”

Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Sweden, skriver till SVT att uttalandet får stå för Gunnar Selberg. Hon understryker att det var Skellefteå som tog kontakt med Spaceport Sweden och inte tvärtom, samt att diskussioner pågår med fler parter.

Stefan Sydberg (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande i Kiruna, tillbakavisar också att kommunen skulle ha gått på en blåsning.

– De pengar som Kiruna kommun har satsat är som i alla projekt en chansning. I det här fallet hoppas vi fortfarande på att det kommer att ge effekt för Kiruna i framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.