Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Viktigt att snabba på omställningen” – hör LTU-professorn om vad de ska köpa för miljonerna. Foto: Professor Marta-Lena Antti.

LTU får 52 miljoner – ska bidra till industriomställningen

Uppdaterad
Publicerad

Det regnar pengar över Luleå tekniska universitet. De får 52 miljoner för att investera i avancerad labbutrustning – med mål att främja ett hållbart samhälle.

Det är Wallenbergstiftelsen, genom projektet WISE, som under tio år satsar tre miljarder för att utveckla material för industriomställningen.

Av potten ska 500 miljoner gå till labbutrustning, varav Luleå tekniska universitet får 52 miljoner kronor som ska gå till två materiallabb.

Industriboomen i norr

”Instrumenten är avgörande”

Professor Marta-Lena Antti, vetenskaplig ledare för WISE vid LTU, menar att det är viktigt att snabba på omställningen till ett fossilfritt samhälle. Då gäller det även att forskare och tekniker har rätt verktyg.

– Forskningsinstrumenten är avgörande att föra forskningen framåt, säger hon.

Förutom LTU ingår sex andra universitet i projektet som är det största någonsin på materialvetenskap i Sverige.

Hör professorn om vad de ska köpa för miljonerna – och varför det är viktigt i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tekniker Erik och forskaren Fredrik berätta hur deras arbete förändras när de kan köpa in ny utrustning. Foto: Adam Berlin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet