Miljonsatsning på Gammelstads djursjukhus

Publicerad

Gammelstads djursjukhus ska nu byggas ut och renoveras om. Totalt kommer sjukhuset att växa med 600 kvadratmeter.

Djursjukhuset i Luleå har funnits sedan 1989 och är det enda djursjukhuset i övre Norrland som är bemannat dygnet runt. I dag jobbar personalen på runt 900 kvadratmeter. Men nu bygger man ut byggnaden med 600 kvadratmeter – samt renoverar övriga ytor.

– Jag är jätteglad att kunna erbjuda de 50 personer som jobbar här ett toppmodernt sjukhus ur en arbetsmiljösynpunkt. Och att vi dubblar våra lokaler för djurvård för smådjur som katter, hundar, fåglar, gnagare och reptiler, säger Elisabeth Folkesdotter Pekkari, djursjukhuschef.

Slipper resa söderut

Totalt satsar man runt 35 miljoner på ombyggnationen och renoveringarna. Detta betyder att alla djurägare kommer att få ännu bättre behandling och slipper åka söderut för komplicerad vård.

– Detta får stor betydelse för djurägare lokalt men också i hela övre Norrland. Vi kommer jobba i toppmoderna lokaler som är uppdaterade mot de myndighetskrav som finns idag. Och på djurbehandlingsidan kommer vi att kunna erbjuda medicinska och kirurgiska behandlingar på hemmaplan och inte behöva skicka djur söderut. Idag skickar vi djur enda ner till Strömholm, säger Elisabeth Folkesdotter Pekkari.

Fler jobbtillfällen

Enligt djursjukhuschefen kommer satsningen även att innebära fler arbetstillfällen i framtiden.

– Vi har redan kompetensen, vi är redo, vi behöver bara få till lokalerna. Men på sikt kommer vi att behöva fler veterinärer och sköterskor.

”Kommer aldrig stänga”

Trots att det kommer ta tid innan sjukhuset är helt färdigt kommer man att fortsätta bedriva verksamheten som vanligt.

– Tanken är att vi med smarta lösningar bygger färdigt och sedan kopplar ihop det nya. Sedan kommer vi att renovera de gamla lokalerna när vi flyttar in i de nya lokalerna. Vi kommer aldrig att stänga, säger Elisabeth Folkesdotter Pekkari, chef på Gammelstads djursjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.