Minister om storregion: ”Ingen möjlighet i dagsläget”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken växer och det finns ingen majoritet i riksdagen för storregion Norrland. Civilministern ser det hela som ett mycket osäkert projekt just nu.

Under helgen gästade civilminister Ardalan Shekarabi (S) socialdemokraternas höstmöte i Jokkmokk. Bland annat för att ge besked om förslaget om en storregion i Norrland, som enligt planerna ska bli verklighet 2019.

”Inte möjligt just nu”

Men ministern var öppen med att förberedelsearbetet i de fyra nordligaste länen inte gått som planerat och dessutom är hela alliansen och sverigedemokraterna mot förslaget i riksdagen. Ardalan Shekarabi gav därför klara besked till de 60 topp-socialdemokrater från Norrbotten som var samlade i Jokkmokk.

”Det finns ingen politisk majoritet för förslaget, men förhandlingarna fortsätter. I dagsläget ser jag det inte som möjligt att få igenom förslaget”, ska civillministern ha sagt under mötet.

– För mig innebär detta att det lutar åt att storregion Norrland inte kommer att lyftas överhuvudtaget i regering och riksdag, säger en av de som var med på mötet.

– Civilministern har pratat om att det är en svår situation och att vi behöver en politisk majoritet i riksdagen och det har vi inte nu. Han redogjorde alltså för den krassa verkligheten. Vi har ännu inte fått okej från de andra partierna, säger Peter Skeppström, pressekreterare hos Ardalan Shekarabi.

”Storregionen är körd”

Moderaternas gruppledare i landstinget, Mattias Karlsson, menar att ministern gjort en riktig bedömning. Hans parti kräver nu att folkomröstningarna om projektet ska genomföras innan ett beslut fattas.

– Det innebär att det inte går att genomföra en storregion till 1 januari 2019. Jag tror att storregionen är körd nu eller så blir det stora förseningar. Före 2023 kan den inte genomföras, säger han.

”Glädjande”

Norrbottens sjukvårdspartis ledare Kenneth Backgård uppskattar moderaternas utspel.

– Jag tycker att moderaternas utspel är glädjande. Det vore fullständigt absurt av regeringen att genomföra förslaget innan folkomröstningarna är klara, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storregion

Mer i ämnet