I dag kallade Lulebo till presskonferens efter att de hittat avvikelser. Foto: SVT/Micke Nyberg

Misstanke om ekonomiskt fiffel hos Lulebo 

Uppdaterad
Publicerad

Det var en avvikelse i en inkommande faktura i början av april i år som väckte misstanke om förekomsten av ekonomiska oegentligheter inom bolaget. 

I ett pressmeddelande skriver Lulebo att allt pekar på att en person som är verksam inom bolaget, under en längre tid, har utnyttjat sin ställning och svagheter i bolagets verksamhetssystem till att göra en mängd ekonomiska oegentligheter. Bolaget skriver också att ett flertal olika företag verkar vara inblandade.  

– Vi är förstås både chockade och mycket bedrövade. Ingen i bolaget har vare sig anat eller kunnat förutse detta, säger Erik Öhrling, VD för Lulebo i pressmeddelandet. 

Lulebos ledning har gett en revisionsbyrå i uppdrag att göra en grundlig genomgång. Enligt pressmeddelandet så skriver revisionsbyrån fortfarande sin rapport, men bolaget ska redan nu kunna bekräfta att revisionsbyrån inte hittade något som tyder på att Lulebo dragit fel slutsatser. Ekonomiska oegentligheter tycks alltså ha förekommit inom det kommunala bostadsbolaget. 

– Vi står inför fullbordat faktum med en medarbetare som lämnat bolaget med omedelbar verkan och med an utredning som får ha sin gilla gång. När utredningen är klar återstår ett gediget arbete med att gå igenom existerande system, processer och rutiner för att säkerställa att ingenting liknande någonsin ska kunna hända igen, säger Erik Öhrling. 

En formell polisanmälan ska också ha gjorts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer