En majoritet i riksdagens näringsutskott, de borgerliga partierna uppbackade av Sverigedemokraterna, kritiserar regeringen för att ha plockat SJ på närmare två miljarder i aktieutdelning till staten. ARKIVBILD. Foto: TT

”Misstänker att det är väderrelaterat”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg stannade tidigt i morse vid Laduberg mellan Älvsbyn och Boden. Orsaken var ett lokfel.

Enligt SJs presstjänst var det ungefär vid 7:30-tiden som tåget stannade vid Laduberg mellan Älvsbyn och Boden. Orsaken var ett lokfel.

Ett reservlok skickades för att dra tåget vidare men vid den tidpunkten försvann strömmen på sträckan i den 35-gradiga kylan.

Tågstopp i Norrbotten

– Vi vet inte orsaken till att strömmen försvann men man kan ju misstänka att det är väderrelaterat, säger Alejandro Soler på SJ:s pressjour.

Strömmen kom tillbaka vid niotiden men trots det hade hjälploket inte kommit igång 45 minuter senare.

– Vi väntar på hjälploket ska få upp drivtrycket igen efter att ha varit strömlöst, så att det orkar dra loket och vagnarna. Så fort vi fått upp drivtrycket åker tåget vidare mot Luleå, säger Alejandro Soler.

– Hur har ni klarat situationen ombord i den 35-gradiga kylan under den tid tåget varit strömlöst?

– Våra ombordmedarbetare har rapporterat att man haft läget under kontroll. Alla våra tåg är utrustade nödpaket med filtar och gasolvärmare, tågen är alltid rustade för att klara stopp, säger Alejandro Soler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstopp i Norrbotten

Mer i ämnet